9 mars 2017

Buffett sopar banan med hedgefonderna

2008 ingick Warren Buffett ett vad om att passiv indexförvaltning skulle slå hedgefonder över en tioårsperiod. Tävlingen kommer nu in på upploppet. Med knappt ett år kvar ser det dystert ut för hedgefondförvaltarna.

Med knappt ett år kvar ser det dystert ut för hedgefondförvaltarna.
Illustration: © Sensim Steps, 2017

Upprinnelsen till det hela var Berkshire Hathaways årliga stämma 2006. Företagets ordförande Buffett, som är mycket kritisk till de höga transaktions- och förvaltningskostnader som hedgefonder tar ut av sina investerare, hävdade att en investering i en vanlig simpel indexfond skulle vinna mot hedgefonder över tio år. Buffett var beredd att satsa $500,000 på att ingen professionell investerare kunde välja ut en grupp av åtminstone fem hedgefonder som kunde besegra S&P 500. Och vem som helst var välkommen att utmana honom.

Bara en förvaltare antog utmaningen, Ted Seides, delägare i kapitalförvaltningsbolaget Protegé Partners i New York. Parterna gjorde upp om detaljerna kring vadslagningen och i januari 2008 började kampen.

I startblocken på ena sidan stod Buffetts kandidat Vanguard 500 Index Fund Admiral Shares (VFIAX) – en indexfond som sedan 1976 investerat mekaniskt i USA:s största bolag. Som utmanare hade Seides ställt upp fem hedgefonder, fond-i-fonder, som var och en innehåller en rad andra hedgefonder.

Det bestämdes att ställningen i tävlingen skulle redovisas varje år av Buffett på Berkshires årliga aktieägarmöte.

Bara genom att anta vadet har Protégé helt klart fått stor publicitet. Men namnen och detaljerna kring hedgefonderna måste hållas hemliga för att inte bryta mot marknadsföringslagar i USA. Troligen innehåller de dock över hundra individuella hedgefonder som var och en kanske har 30-50 värdepapper. Man får anta att Seides valde ut hedgefonder med ett riktigt bra track record och att dess elitförvaltare var beredda att göra sitt yttersta för att vinna denna prestigefyllda kamp.

Många hedgefonder (dock inte alla) försöker skapa ett skydd mot nedgångar. I tider av fallande kurser kan de ha bättre förutsättningar att bevara kapitalet. Men när börsen stiger tenderar de att släpa efter. Och eftersom börsen i genomsnitt stiger två år av tre, kan det bli lite som att försöka gå i fel riktning i en rulltrappa.

Det var ungefär vad som skedde. Det började dramatiskt med ett stort börsfall 2008 med efterföljande finanskris. Buffetts team, Vanguardfonden, föll med 37% och Protégés hedgefonder föll ”bara” 24% och tog ledningen direkt.

Men 2009 steg S&P index med 26,6% och hedgefonden med 16%. Och sedan dess har index besegrat hedgefonderna varje år. Det genomsnittliga årliga resultatet har varit 7,1%. Med mindre än ett år kvar leder indexfonden stort. Ja, den har ett nästintill ointagligt försprång. Hedgefondernas resultat kan inte kallas för annat än uselt med ett genomsnittligt årligt resultat på 2.2%.

Totalt efter nio år är indexfonden upp 85,4% och genomsnittet för de fem fond-i-fonderna är 22%. (Den sämsta fonden har bara stigit ynka 2,9%.)

Source: Berkshire Hathaway Letter to Shareholders 2016

För att hedgefonderna ska ha en rimlig chans att kunna komma ikapp indexfonden och ta hem spelet mot Buffett krävs nu en extraordinär händelse, typ en ny finanskris. Och det är det förstås ingen som önskar sig.

Hur kan det komma sig att hedgefonderna underpresterat så?

En stor del av svaret står att finna i de höga avgifterna de belastar sina investerare med. Hedgefonderna tar ofta ut 2% per år i förvaltningsavgift och inte sällan tillkommer ett prestationsbaserat arvode på omkring 20% av vinsten. (Man brukar prata om ”Two And Twenty”-kompensation.) Vanguard-fonden däremot har en försvinnande liten avgift på 0,05% och förvaltas helt passivt.

I senaste brevet till aktieägarna skriver Buffett att hans uppskattning är att 60% av hedgefondernas vinster under de nio år vadet hittills pågått har gått till förvaltarna. Ett sorgligt facit i sig.

Tävlingen bör kunna vara intressant för fler än stora investerare och pensionsfonder. Även småsparare sätter ju ofta sina pengar i hedgefonder och kan behöva få sig en tankeställare. Är hedgefonderna värda sitt pris eller bara komplicerade, dyra och dåliga?

Är det värt att satsa på haren? Eller ska man lägga sina pengar på sköldpaddan?

Oavsett utgången av vadet kommer insatserna (1 miljon dollar) att tillfalla välgörenhet.

Källor:

6 kommentarer:

  1. Tack, kände inte till den tävligen. Förvånad av utgågen blir man inte men att 60 % av vinsten i hedgefonderna går till förvaltarna är helt galet.

    Har inte läst din blogg tidigare men den faller mig väl i smaken.

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej J, tack för din kommentar! Kul att du gillar bloggen!

      Ja, visst det är helt uppåt väggarna med 60% av vinsten. Att många investerare köper så dyra hedgefonder är verkligen en gåta.

      Radera
  2. Ett mycket bra inlägg. Stort Tack!

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du läste och för kommentaren! Trevlig helg!

      Radera
  3. Tack Sensim för ett fint inlägg. Även jag är indexkramare och låter ungefär 60% av mitt kapital ligga i billiga indexfonder, och det har verkligen gått fint. Tråkigt att jag missat din blogg, men verkar ha hittat den nu. Den verkar överskådlig ooch fin. I mitt senaste inlägg refererade jag med en länk till vadslagningen som också nämnde i Svenska Dagbladet.

    Ha det

    VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren, VÄL! Du har en fin blogg!

      Tror du gör helt rätt som har huvuddelen av kapitalet i indexfonder.

      Radera