11 januari 2017

The Simple Path to Wealth (boktips)

Pengar är det kraftfullaste verktyget vi har för att navigera vår komplicerade värld, och det är därför helt avgörande att vi lär oss förstå hur pengar faktiskt fungerar. Väljer vi att bemästra dem blir de våra lydiga tjänare. Bryr vi oss inte kommer pengarna, helt säkert, istället bemästra oss.

Så skriver JL Collins i sin nyutkomna bok ”The Simple Path to Wealth” (2016). Han visar på ett underhållande sätt hur man med enkla medel kan nå ekonomiskt oberoende och få ett rikt och fritt liv.

Ok, alla fattar att pengar är viktiga, men är det inte förskräckligt komplext och svårt att lära sig om kapital och placeringar?

Nej, menar Jim Collins. Det är inte svårt. Men de flesta är förvånansvärt ointresserade av att ens vilja försöka lära sig. De vill inte behöva tänka på investeringar och pengar, de har fullt upp med jobb, familj, konsumtion och planer på nästa utlandssemester.

Men några inser att de åtminstone måste ha ett hum om investeringar, och detta vill Collins bidra till.

Stock Series

Jim Collins serie artiklar på webben under rubriken ”Stock Series” har fått stor uppmärksamhet och spridning bland de som vill lära sig om investeringar och som söker uppnå ekonomiskt oberoende. Boken är i princip en utbroderad version av dessa texter, som ursprungligen skrevs som råd till Collins egen dotter.

Hans bok handlar om pengar, privatekonomi, investeringar, ”F-You Money” och frihet med mera.

Om målet är att uppnå finansiella frihet är det enklaste angreppssättet det bästa, skriver han. Invecklade och snåriga investeringar däremot finns enbart till för att ge vinst åt de som sätter samman och säljer dessa investeringar. Redan på bokens inledande sidor listar Collins istället några av de allra viktigaste och enklaste riktlinjerna för att börja vandra på vägen till ett rikare liv. Det är något av en ironi, att det enkla är det mest effektiva. Allra överst på listan tronar ”Spend less than you earn – invest the surplus – avoid debt.” (Dvs ”Spendera mindre än du tjänar – investera överskottet – undvik skuld.”)

Sparande och investeringar handlar egentligen inte om hur mycket du tjänar, utan hur mycket du behåller. Ju högre andel av det du tjänar som du investerar, desto snabbare når du det som Jim kallar ”F-You Money”.

Författaren beskriver fakta om finansvärlden med hjälp av lika lättfattliga som roliga liknelser. Han jämför t.ex. hela aktiemarknaden med ett stort glas öl, och förklarar varför det är värt att köpa drycken även om vi inte vet hur mycket av ölet som är skum.

Och att ha skulder beskriver han som ”lika lockande som att vara täckt med blodiglar – och har ungefär samma effekt.” Ta därför fram din vassaste kniv och börja skrapa bort de små blodsugarna direkt. Och så vidare.

Indexfonder

Jim Collins är en stor förespråkare av billiga indexfonder. Hans närmast simpla verktygslåda innehåller enbart tre instrument: en bred och billig indexfond, en obligationsfond/räntefond och kontanter. Inget mer.

Han tycker att privatinvesterare (som bor i USA) borde välja att investera i Vanguards VTSAX (bred indexfond som följer S&P500), som han anser innehåller allt som man behöver. Sätt 100% där. Vänta med obligationer/räntor tills senare i livet.

Det fina med indexfonder är att de är ”självrensande” (self cleansing). När bolag fallerar och tas bort från index ersätts de av nya. Nytt blod kommer in, nya företag som kämpar och arbetar otroligt hårt för att lyckas. Bolagens ständiga strävanden innebär att index obönhörligt stiger. Att själv försöka välja ut enskilda aktier är inget som författaren rekommenderar.

Marknaden kraschar regelbundet, men stiger på sikt

Japp, börsen kommer att krascha. Och du kan inte göra något åt det!

Investeringar är en långsiktigt match. Marknaden fluktuerar, ibland våldsamt. Det går dock alltid upp igen — marknaden har en tendens att stiga.

Det finns några anledningar till varför investerare ändå förlorar pengar: det är inte en behagligt lugn resa, det är mycket volatilt. De flesta mänskor är helt enkelt inte redo för detta. När nyhetsmedia går totalt i spinn med krigsrubriker om hur ”du ska rädda dina pengar” blir folk rädda. Minus 10 procent är mycket vanligt, för att inte säga helt normalt! Man ska förvänta sig marknadskorrigeringar med minus tio procent många gånger. Minus 20 procent är också vanligt, en björnmarknad. Att det faller 50 procent, en börskrasch, bör man faktiskt också förvänta sig 1-2 gånger under sin livstid. Ingen kan dock inte förutse när det sker. Investera långsiktigt, och få inte panik.

Vad är då långsiktigt? Hur lång sikt är lång? Jim Collins föreslår att om du ska använda dina pengar inom fem år ska du inte sätta dem på aktiemarknaden. Ju kortare din tidshorisont är, desto mer medveten om svängningarna måste du vara. Ju längre du zoomar ut från nuet och tittar på de längre kurvorna över börsutvecklingen desto säkrare kan du vara på att ditt välstånd kommer att öka. Fem år kanske inte är tillräckligt, utan investera på minst 10-20 års sikt.

Collins uppmanar sina läsare att inte ens det minsta bry sig om hur marknaden beter sig. Är man ung och ny som investerare bör man istället hoppas på en krasch - och glädjas när det händer. Då köper man aktier på rea! Börjar man bli lite äldre, kanske i sextioårsåldern, kan man lägger till lite mera räntor, men fortsätta på den inslagna långsiktiga investeringsvägen.

En skakig resa

Man kan förvänta sig 7-8 procent årligen över tid. Det är en siffra som man kan ha som tumregel. Men det är en skakig resa. Håll fast! Du får betalt för att du tar en risk och för att acceptera att det är fladdrigt och instabilt.

Investering handlar om beteende. Rent matematiskt är aktieplaceringar kanske det mest effektiva vi kan göra med våra pengar, det är den mest kraftfulla tillgången vi har. Men vi måste anpassa vår psykologi. Om vi inte är säkra på att vi inte kommer att få panik när börsen kraschar, bör vi hålla oss undan.

Författaren betonar att de flesta förlorar pengar, eftersom de säljer vid fel tillfälle. Nyckeln till framgång är att inte sälja. Och att komma ihåg att det kan vara mycket tufft att stå emot mediabruset. Mycket svårare än man kanske tror. Håll kursen!

Boken innehåller avsnitt om hur man kan tänka kring pengar, hur man bör göra med sina skulder, avsnitt om Vanguard och dess grundare Bogle, en hel del om indexfonder, tankar om hur man investerar i upp- och nergång, samt några avsnitt som mest handlar om skatter och pensioner i USA, och de sistnämnda partierna riktar sig såklart främst till amerikaner. Trots dessa kapitel är boken som helhet en mycket bra guide till ett rikare liv också för oss här i Sverige, enkel att förstå och applicera för nybörjare, skriven på ett lättsamt och trevligt sätt.

Jag rekommenderar boken varmt.

2 kommentarer:

  1. Bra tips! Köpte den till Kindle.

    -- Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Ja, den är mycket läsvärd, även om man (som du) har kommit långt på vägen. Också en bra bok att ge bort till någon som precis börjat investera.

      Radera