20 september 2017

Indexfonder i vått och torrt

Buffett on retirement from CNBC.

Notering till mig själv

– Vilka aktier ska jag välja?

Kom ihåg Warren Buffetts råd: helst inga! Undvik riskerna förknippade med att köpa enskilda aktier genom att hålla dig till breda och billiga indexfonder.

Tricket är inte att välja ut rätt bolag, utan att i princip istället köpa alla de stora företagen, konsekvent och till lägsta möjliga kostnad. Indexfonder. I vått och torrt.

“Through thick and thin. And especially through thin.” Buffett

Under första halvåret av 2017 har jag sagt tack och hejdå och sålt mina aktier i Apple, Wal-Mart, Deere & Co, Emerson Electric, General Electric och Berkshire Hathaway. Samtidigt har jag hälsat dessa bolag välkomna tillbaka som större eller mindre andelar i de indexfonder jag köpt istället.

“...you do not want to ever get the impression that you can pick stocks” and that “can enable you to have an edge. It just doesn't work that way.” Buffett

12 kommentarer:

  1. Japp!

    Nog är det så alltid.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Vilka indexfonder äger du och hur är de viktade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza Zero, OMXSB Utd, Länsförsäkringar Global indexnära, SPP Aktiefond USA och Vanguard Total Stock Market Indexfund ETF (VTI).

      Hög andel Sverige som jag (långsamt) minskar i takt med nysparande i Globalfonden.

      Innehar fortfarande en del aktier (alltså mot bättre vetande!) i framförallt investmentbolagen Investor, Industrivärden och Lundbergföretagen, aktier som jag ägt länge.

      Allt nysparande går till indexfonder och på sikt tänker jag att det blir 95% indexfonder, 5% enskilda aktier.

      Radera
    2. Själva viktningen mellan indexfonderna återstår att bestämma. Just nu vrider jag investeringsskutan från aktier till index.

      Tycker din fördelning (85 % global 15 % Sverige) verkar vettig. Kanske jag dock kommer att landa på en något högre andel Sverige, 20%?

      Radera
    3. Den procentuella fördelningen mellan aktier/räntor är omkring 90/10.

      Radera
  3. VTI är ju en ETF, men hittar inget på deras sida om fonden är utdelande eller ej?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, den ger utdelning kvartalsvis.

      Radera
    2. Du exempelvis se utdelningshistoriken här:
      http://www.nasdaq.com/symbol/vti/dividend-history

      Radera
  4. Vad kul att se att det finns en annan index-kramare som jag. Jag vet att jag inte har nån edge och riskerna med att välja en enskild aktie är alldeles för stor för min smak. Även om folk har 12-15 aktier i Large Cap och känner sig diversifierade, så är det fortfarande sämre än att jag köra Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige. Eftersom jag är lat i min natur, så vill jag göra så lite som möjligt för att få så mycket avkastning som möjligt.

    MVH Prius.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar!

      I sin bok ”Tänka, snabbt och långsamt” skriver författaren, psykologen och ekonomipristagaren Daniel Kahneman på sid 319 i den svenska pocketutgåvan följande tänkvärde stycke:

      ”Aktiefonder förvaltas av mycket erfarna och hårt arbetande värdepappershandlare som köper och säljer aktier för sina klienters räkning. Men bevisen från mer än femtio års forskning talar sitt tydliga språk: för den överväldigande majoriteten av fondförvaltare påminner valet av aktier mer om att kasta tärning än att spela poker. Generellt går minst två av tre placeringsfonder sämre än marknaden under ett givet år.”

      Radera
  5. Hej, hur kommer det sig att du lagt ner bloggandet. Mkt läsvärt tycker jag. Hälsningar, T http://toscananext.blogspot.com

    SvaraRadera
  6. Hej

    Vilken skillnad 85% mot 22%. Jag har inga index eller fonder. Kör enbart aktier. Har över 130 st. Då är jag en självgående fond eller? ;)
    Hälsningar Tandläkaren

    SvaraRadera