17 januari 2017

Dollarmiljonär på en lärarlön

Bloggaren Paula Pants ekonomi-podcast ”Afford Anything” har snabbt seglat upp som en av mina favoriter. Hon sänder inspirerande intervjuer med intressanta människor varje vecka.

Senast fick lyssnarna möta Andrew Hallam, en fascinerande skollärare från Kanada som tack vare sparsamt leverne, konsekvent hög sparkvot och metodisk investering blev dollarmiljonär redan i 30-årsåldern. Kring 40 år var han ekonomiskt fri med bred marginal. Någon hög lön har han inte haft, men i gengäld ett stort mått målmedvetenhet och disciplin.

Allt började när Andrew var 19 år och jobbade för att spara ihop pengar till college. Under nattskiftet mötte han den egensinnige mekanikern ”Russ”.

Alla kollegorna sa till Andrew att ”se till att lyssna noga om Russ tar upp ämnet pengar”.

Andrew lyssnade och Russ blev hans (något oväntade) mentor. Han uppmanade Andrew att öppna ett investeringskonto och lärde honom hur små investerade summor växer med tiden och förklarade kraften i ränta-på-ränta. Andrew började investera delar av sina lunchpengar, ca $100 i månaden, under collegetiden.

Efter studierna började Andrew som lärare i engelska och sparade omkring hälften av vad han tjänade. Han undvek hyra genom att ”passa hus” åt folk som var bortresta, cyklade till jobbet, åt pasta och potatis och plockade musslor för att få i sig tillräckligt med protein.

Under intervjun berättar Andrew hur han läste 400 böcker om investering och privatekonomi. Han placerade i enskilda aktier, läste kopiösa mängder med årsredovisningar och lyckades slå index många år i rad. Han blev allt kunnigare och portföljen växte. Men successivt insåg han betydelsen av ”varians” och ”reversion to the mean” och upptäckte potentialen i billiga indexfonder. Han blev alltmer övertygad om att hans framgångar bara var tillfälliga och att resultatet förr eller senare skulle falla tillbaka till genomsnittet.

En morgon vaknade han, insåg att han hade bestämt sig och sålde raskt av alla de aktier som gjort honom till dollarmiljonär och placerade dem istället i billiga indexfonder.

Sedan dess är han en stor förespråkare för indexinvestering, har gett ut boken ”The Millionaire Teacher: The Nine Rules of Wealth You Should Have Learned in School” (nyligen i en andra utgåva) och håller uppskattade föreläsningar runt om i världen.

Lyssna på intervjun med Andrew Hallam

Andrew Hallam är mycket välformulerad och pedagogisk, och det är uppfriskande att höra honom lägga ut texten. (”Understand your inner psychology. Conquer the enemy in the mirror.”)

Missa inte att lyssna på Paula Pants långa intervju med honom. Den består av två delar och ni hittar dem här:

  1. Andrew Hallam: How I Became a Millionaire on a Teacher’s Salary
  2. The Nine Rules of Wealth You Should Have Learned in School, with Andrew Hallam (Part 2)

– Vad tycker du om Andrew Hallam? Har han rätt i att det är du själv som är din största fiende?

Microphone icon made by Madebyoliver from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY

6 kommentarer:

  1. Hej.
    Jag gläds åt att jag hittade din blogg med så många bra skrivna inlägg. Flera nya tips på böcker och ideer tar jag till mig. Hit kommer jag att surfa fler gånger!

    Ang. att investera i fonder så tycker jag personligen att det är ett utmärkt komplement till aktieinvestering. Jag har rätt kort sparhorisont i förhållande till de flesta andra bloggare så jag måste gasa på lite men tanken är att senare vrida tillbaka investeringen till fondernas fördel. Just nu är det 60% aktier och 40% fonder. Verkligheten under 2016 visade att mina fonder piskade mina aktier rejält så visst kan bade Warren B och Andrew H ha rätt med att billiga indexfonder egentligen är det bästa att investera i under längre tid.

    Mvh// Procentpanik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Procentpanik/Nickes Naturfoto! Tack för din trevliga kommentar, roligt att du gillade inläggen!

      Jag har saknat en blogg som din – https://procentpanik.blogspot.se/ – som vänder sig till dem som börjar spara något senare i livet. Det är ju aldrig försent att börja, varje krona gör skillnad och ränta-på-ränta är kraftfullt! Hoppas du kan inspirera flera som passerat 50 att starta.

      Och den där banktjänstemannen du skriver om, som gav dig så usla råd i ungdomen... oj, vilken sopa!

      Radera
  2. Jag har följt Andrew Hallams blogg i åratal, och gillar honom skarpt. Han är en av anledningarna till att jag till slut slutade investera i enskilda aktier. Sen så är hela storyn medryckande med en sparare som gnetar ihop ett antal miljoner, blir cancersjuk, lyckas bli frisk och skriver en bästsäljare från sjuksängen, reser sen runt i världen och skriver och föreläser.
    Jag tänkte faktiskt skriva ett liknande blogginlägg om honom, men nu slipper jag ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hans artiklar har definitivt påverkat även mitt beslut att skifta inriktning. Varför kämpa och slita med att välja ut enskilda bolag när det dessutom (med största sannolikhet) kommer medföra ett sämre slutresultat...

      Radera
  3. Hej Sensim, hittade din blogg idag och har inte läst allt ännu men gillar verkligen det jag sett hittills. Riktigt intressanta inlägg.

    En fråga; hade Andrew Hallam haft samma belopp (dollarmiljonär) om han investerat i indexfonder från början?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktiepappa, och tack för din kommentar!

      Bra fråga! Jag vet inget specifikt om Andrew Hallams aktieplaceringar innan han blev indexerare. Kanske har han skrivit nåt om det på sin blogg eller i den andra boken (som jag ännu inte läst). Klart är dock att han själv gjorde bedömningen att de tidigare placeringsframgångarna lika gärna snart kunde gå åt andra hållet och att det statistiskt är smart att sikta på genomsnittet och därigenom vinna långsiktigt. Det verkar som om han ”hoppade av” medan han låg på plus gentemot index.

      Radera